Infrarood verwarming

Wat is verwarming door infraroodstraling?

Stralingswarmte is de warmte die verwarmde objecten zoals kachels of infrarood panelen in lange golf uitstralen.

Deze warmtestralen verwarmen niet de lucht maar de objecten die ze tegenkomen zoals: mensen, uw (kantoor) meubilair en muren. Deze absorberen de afstraling en zetten dit in warmte om. De zo verwarmde objecten geven de warmte weer aan de ruimte af zonder de onaangename luchtcirculatie.

Op deze manier wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd. Het reflecterende deel raakt tevens andere objecten en verwarmt deze hierdoor ook. Het bijzondere van een door infraroodpanelen verwarmde ruimte is dat oppervlakken zoals wanden, vloeren en plafonds, warmer zijn dan de lucht in de ruimte zelf.
De objecten dienen dus als warmtebuffer.

Elektrische infrarood panelen brengen hun energie rechtstreeks over naar de mens, zodat ze lokaal kunnen verwarmen.

De warmte die wordt afgegeven door een infrarood verwarming is mild en ervaart men als heel aangenaam. Deze warmte kan diep in de huid doordringen, ongeveer 0,3 millimeter.
De stralingswarmte van een infraroodpaneel ook wel infraroodstraling of kortweg: IR-Straling lijkt op de aangename warmte van de zon of van een houtkachel.

Door het creëren van een microklimaat biedt elektrische infrarood verwarming een aangenaam thermisch comfort (behaaglijkheid) , zonder daarvoor heel de ruimte te moeten opwarmen, wat uiteraard efficiënt is.

De panelen kunnen heel snel warmte leveren. Een elektrische infrarood paneel straalt al na 5 minuten op volle kracht. Na het uitschakelen koelt het paneel even snel af.
Dat betekent dat een ruimte geheel onverwarmd kan blijven, zolang ze niet wordt gebruikt. De verwarming wordt alleen geactiveerd als dit nodig is.

Met ons  3 stappenplan uw infraroodverwarming project gerealiseerd

Stap 1 Inventarisatie
Onze experts en installateurs inventariseren uw gebouw(en), maken een rapport, luisteren naar uw wensen.
Op afspraak is bezoek in de showroom , voor nadere uitleg en tonen van infrarood verwarming mogelijk.

Stap 2 Rendement berekening
U ontvangt een maatwerk offerte en berekeningen van professionele infrarood verwarming. U investeert immers in uw gebouw en (duurzame) toekomst.
Uitgangspunt is een juiste verwarming voor uw werkplekken, medewerkers en klanten, die voldoen aan door u gevraagde comfort wensen. 

Stap 3 Levering en installatie
Wij werken met betrouwbare, vakbekwame en erkende elektra installateurs die kundig installeren.
Natuurlijk kunt ook zelf de installatie (laten) installeren. Uiteraard is dan instructie en uitleg aan u (w installateur) inbegrepen.

Voordelen van infraroodverwarming voor vastgoed en woningbouw

 • Energiezuinig
 • 30% voordeliger als verwarming met aardgas
 • Geschikt voor kantoren, industrie, magazijn, showrooms, sportcentra en woningbouw
 • Vakkennis, expertise en klantvriendelijk
 • Beoordeling van uw gebouw en maatwerkofferte
 • Veilige, gezonde en aangename comfort infraroodstraling
 • Directe rechtstreekse en lokale stralingsverwarming (binnen 5 minuten)
 • Stijlvol en ruimtebesparend en geen stofcirculatie
 • Infrarood panelen en stralers zijn onderhoudsvrij
 • Geschikt als hoofd verwarming en bijverwarming
 • Zeer geschikt om slecht ongeïsoleerde gebouwen te verwarmen
 • Geschikt als hoofd verwarming en bijverwarming
 • Een goede vervanging voor gas cv-ketel verwarming in vastgoed (van het gas af)
 • Een goede vervanging voor gas cv-ketel verwarming i.c.m. warmtepompboiler in woningen (van het gas af)
 • Door een ‘all ellectric gebouw’ te creëren is met energie opwek Nul Op de Meter mogelijk
 • Verschillende thermostaten en regelingen
 • Europese kwaliteit en CO2 neutraal

Hoe werkt elektrische infraroodverwarming?

Een infrarood paneel is bedoeld voor het verwarmen van een ruimte, en gebruikt stroom. Een infrarood verwarming genereert elektromagnetische afstraling in het infraroodbereik van het lichtspectrum. De zogenoemde lange golf straling van een infraroodpaneel is voor het menselijk oog onzichtbaar, ze ligt direct boven het voor ons zichtbare licht.

Een infraroodpaneel bestaat uit verschillende lagen van verschillende materialen. Afhankelijk van de fabrikant zijn voor- en achterkant  van staal- of aluminium maar ook zijn er uitvoeringen met glaspanelen. Tussen de voor- en achterplaat van het paneel bevindt zich een verwarmingselement dat zorgt voor de omzetting van de elektrische energie naar infraroodstraling. Het infraroodpaneel wordt direct op een stroompunt aangesloten.

 

De voorkant van het paneel warmt afhankelijk van het materiaal van 95 tot 190 graden op. Hoe hoger het aandeel van de gegenereerde infraroodstralen is, des te efficiënter en aangenamer werkt het infraroodpaneel. Onze in Europa geproduceerde infraroodpanelen worden zo geproduceerd dat ze door hun isolatielaag naar de achterkant slechts minimaal warmteverlies hebben. Hierdoor zetten we nagenoeg alle energie om in stralingswarmte die naar de ruimte gaat welke verwarmd moet worden.

Moderne infraroodpanelen komen voor als afbeelding en spiegel. Infrarood afbeeldingspanelen of infrarood spiegelpanelen dienen in de ruimte niet alleen als verwarmingselement, maar zijn ook gelijk een decoratief element in uw woning.
Infrarood spiegelpanelen hebben daarbij het grote voordeel dat ze niet beslaan als ze aan staan en dat maakt ze voor gebruik in badkamers bijna perfect.

Infrarood verwarming als duurzame oplossing in kantoren en woningbouw

Luchtverwarming  in kantoren met  convectie is geen succes

Bij het verwarmen van moderne gebouwen door middel van convectie die erg veel energie kost, is het thermisch comfort (behaaglijkheid) absoluut niet gegarandeerd.
[1] Onderzoek naar het thermisch comfort  in 61 Nederlandse kantoorgebouwen, uitgevoerd door Wageningen UR, kwam tot een percentage van 52% ontevreden, terwijl een studie door TNO stelt dat 24% van de werknemers in Nederland het binnenklimaat op het werk als ‘onprettig’ ervaart.

Radiatoren of convectoren, die op het principe van convectie werken,  verwarmen juist vooral de lucht om zich heen.
De koude lucht van de vloer wordt verwarmd door de radiator en deze stijgt vervolgens op. (luchtcirculatie). Er ontstaat een warme stroom die zich door de ruimte verplaatst.
Warme lucht stijgt op. Er ontstaat een temperatuurverschil tussen plafond en vloer: boven een warm hoofd en onder koude voeten. Dat is ongewenst.
Daarnaast wervelt warme lucht stof op, droogt de lucht uit en wordt op den duur als minder aangenaam ervaren als stralingswarmte.

Omdat Infraroodverwarming  is stralingsverwarming en werkt dus  ndoor middel van convectie

[1] bron: ’Thermisch binnenklimaat’, Atze Boerrsta  et al. April 2008, arbokennisnet.nl

Proefproject verduurzaming huurwoningen

In een ‘pilot Energetisch renovatie’ werden van 1 oktober 2016 tot 1 april 2018 drie woningen van vastgoedverhuurder op verschillende manieren verduurzaamd.
Een vierde, vergelijkbare woning zonder isolatie, enkel glas HR107 ketel en geen mechanische ventilatie, diende als referentiewoning (0)
De hamvraag is natuurlijk: welke maatregel, of combinatie van maatregelen, levert de grootste besparing in euro’s op?

Als we het energieverbruik van de referentiewoning uitgedrukt in MJ (megajoule) op 100% stellen, dan heeft/
De (1) woning met een standaard Gas CV en mechanische ventilatie een energieverbruik van 57%
De (2) all-electricwoning met infrarood panelen in combinatie met een warmtepompboiler een energieverbruik van 29%
De (3) woning met een hybride warmtepomp een energieverbruik van 23%. (De warmtepomp was voortdurend aan pendelen, dat zeer ongewenst is)
Ook wordt de woning met een hybride warmtepomp afgeraden door de hoge aanschaf).

Bron: www.gawalo.nl

Wilt u meer weten, neem contact op via onderstaand contactformulier