40% minder koelenergie vraag met PCM verkoeling elementen versus topkoeling in nieuwbouw woningen.
In een simulatie (met een nauwkeurigheid van 95%) zijn, voor een nieuwbouw, 2 opties voor zomerkoeling met elkaar vergeleken.
De voorwaarden van de opdrachtgever waren: Een WTW met zomernacht ventilatiestand het liefst wat over gedimensioneerd. Berekening koelenergie vraag, het aantal uren gewogen temperatuur overschrijding ( GTO) en de bandbreedte van de GTO om de hittestress in zomer te beperken.
Het betreft een tussenwoning met veel glasoppervlak en zoninstraling, zonder regelbare zonwering, te voorzien van met lage temperatuur vloerverwarming (LTV )en een 3kW lucht-water warmtepomp zonder buitenunit.
De opties zijn: ofwel topkoeling ofwel PCM koelelementen in de vloer.
PCM staat voor Phase Change Material (PCM), ook wel faseovergang materiaal genoemd.
Dit werkt volgens hetzelfde principe als het koelen van de blauwe koelelementen in de koelbox, dus met passieve (ver)koeling.
Een gewenste koele temperatuur creëren gedurende een bepaalde tijd in een bepaalde omgeving.
In woningen worden een ‘paar honderd’ koelelementen (afmeting 57x 15 cm) geplaatst om in een 24 uur cyclus voldoende koelmassa te bufferen die de ‘warmte opeten’ en de woning koel.
Uit de simulatie blijkt:
ad1: Met PCM is er 40% minder koelenergie nodig.
ad2: Met topkoeling realiseren we 550 uren gewogen temperatuur overschrijding (GTO). Met PCM zijn dit 171 uren GTO.
ad3: Het aantal dagen met een gemeten een lucht binnentemperatuur bij topkoeling boven de 25 graden is significant meer als bij PCM, in de woonkaper/keuken.
Met PCM slaan we als het ware plat de ongewenste pieken in de GTO die leiden en lijden tot hittestress.
Door toepassing van PCM worden 2 -3 graden lagere temperaren op hete zomerse dagen gerealiseerd. Dit betekent een voelbaar prettiger koeler comfort.
In zijn algemeenheid raden we om woningen zeker van zonwering te voorzien, alvorens we PCM-panelen zouden adviseren, leveren en installeren.