Betaalbaar, comfortabel, gasloos wonen met PCM

Waarom een PCM klimaatvloer in uw woning?

  • Een constante comfortabele temperatuur gedurende het hele jaar 
  • Reduceert het benodigde verwarmingsvermogen met 20% 
  • 20%-30% besparing op verwarmen (gebruiker afhankelijk)
  • Extra verwarmingsbuffer in de winter en de koude tussenseizoenen 
  • Extra koelbuffer in de zomer en de warmte tussenseizoenen 
  • Dempt ongewenste, onvoorziene temperatuurpieken, waardoor gelijkmatiger temperatuur
  • Lucht-water warmtepomp/warmtepompboiler concepten, zonder buiten-unit
  • Voordeligste TCO (Total Cost of Owenership) voor gebruiker van de woning
  • PCM is onderhoudsvrij en 100% circulair, 100 %NL product en heeft en lange levensduur
  • Geschikt bij transformatie, renovatie en nieuwbouw

Duurzaam verwarmen en koelen van woningen met PCM

Duurzaam verwarmen en koelen van woningen.

Phase Change Materials (PCM), Faseovergang materialen, zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast) wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te geven.

Met het PCM-woningconcept worden de PCM-panelen verwerkt op de vloerverwarming, waarmee er extra warmte/koelte gebufferd wordt.
Dit resulteert i.c.m. een warmtepomp voor een gelijke binnentemperatuur van 20-21 graden het hele jaar door. Het wooncomfort verbetert, energieverbruik verminderd en technische installaties worden kleiner.

Sinds 2006 zijn diverse PCM-oplossingen ontwikkeld die dé innovatie van de eeuw opleveren van dit 100% NL-product.  Verduurzaming, energiebesparing, gasloos wonen en comfortverhoging worden gerealiseerd door energie op te slaan in de thermische 100% circulaire PCM-accu van OC Autarkis. Wij zijn officieel erkend dealer van PCM van OC Autarkis.   

 

De opbouw van het PCM Concept.

Het totale PCM-concept voor de woning bestaat uit:
1 PCM-panelen in de woonkamer(s) en keuken
2 Lage temperatuur vloerverwarming (LTV)
3 Een 3.5 kW warmtepompboiler (270 of 395 liter) zonder buitenunit
ofwel een 6.1kW warmtepomp met hydromodule all-in-one zonder buitenunit
4 WTW (warmte terug win) unit van 330m3 of 450m3
5 Anhydriet gietvloer voor de vloerverwarming

 

PCM Panelen

Met PCM worden ongewenste en onvoorziene piektemperaturen in de woning direct afgetopt, wat leidt tot een betere comforttemperatuur.
Alleen de leefruimtes waar een zo continu mogelijke behaaglijkheid gewenst is (zoals in de woonkamer en de keuken) worden belegd met PCM. Juist in deze leefruimtes is het gewenst om in de winter ’s avonds wat warmer te hebben, in tegenstelling tot de slaapkamers, die ’s avonds koeler mogen. In de zomer kunnen de leefruimten gekoeld met de PCM-klimaatvloer.
De PCM-panelen houden warmte vast (smelten) en geven warmte af (stollen). Dit doen ze in een cycli van 24-uur door gekozen stol/smeltpunt te gebruiken. Hiermee kan in de winter en koude tussenseizoenen warmte op een later moment gebruikt worden om de woning te verwarmen. In de zomer en warmte tussenseizoenen kan hiermee de woning gekoeld worden. Het rendement van de warmteopslag capaciteit is getest op 10.000 cycli rendementsverlies van 3%. Na 50 jaar is er nog een zeer hoge capaciteit en dus verwaarloosbaar verlies.

 

Warmtepompboiler

De 3.5 kW warmtepompboiler zorgt voor het warme tapwater en verwarmingswater, is enorm compact en is met een normale 230Volt stekker aangesloten op een standaard stopcontact (3x 25 ampere). Deze kleinere warmtepompboiler heeft geen buitenunit maar zijn via een (grond)kanaal aangesloten op de buitenlucht. Geen buitenunit betekend geen geluidsoverlast.
De warmtepompboiler heeft voor de vloerverwarming maar 2 schakelmomenten per dag. Morgens rond10.00 uur gaat de warmtepomp aan om het PCM vol te laden met warmte (bufferen) en schakelt rond 18.00 uur uit. Dankzij de PCM-panelen kan het opgesteld verwarming vermogen voor de woning omlaag met 25-50%.

s’ nachts zorgt de nachtventilatie i.c.m. mechanische balansventilatie en een WTW-systeem voor een grote koelbuffer in de klimaatvloer.

Hierdoor blijft op warme zomerse dagen overdag de leefruimte van de woning koel en behaaglijk door de koele PCM-klimaatvloer.
De lucht-water warmtepompboiler heeft geen krachtstroom aansluiting. Dit bespaart jaarlijks € 600,- vaste netbeheerkosten.

Er is een compacte 270 liter of een grotere 395 liter warmtepompboiler.

Warmtepomp met hydromodule

De 6.1 kW warmtepomp voor binnen-opstelling is uniek omdat alles binnen geïnstalleerd wordt en alle benodigde componenten al naadloos op elkaar zijn afgestemd bij de ontwikkeling.
Geschikt voor verwarming,  tap/douchewater en koeling (optioneel). Het innovatieve ontwerp van de warmtepomp betekent een doorbraak in het gebruik van duurzame energie. Er is geen buiten-unit of grondboring nodig. Hierdoor is er bij nieuwbouw, renovatie en transformatie door elke installateur (geen F-gassen) een zeer snelle installatie mogelijk. Dit alles maakt deze warmtepomp ook erg geschikt voor seriematige bouw waar aanzicht, installatietijd belangrijk zijn.

De warmtepomp wordt met een 230Volt stekker aangesloten op een standaard stopcontact (3x 25 ampere). Dit bespaart de gebruiker jaarlijks € 600,- vaste netbeheerkosten.

De lucht aanzuig en afblaas vindt plaats door twee luchtkanalen door het dak of de gevel. Om de installatie te vergemakkelijken is er een bijpassende Hydromodule ontwikkeld. Deze is voorzien van een buffervat, boiler, expansievat, waterpomp en regeltechniek. Hierdoor ontstaat er een echte Plug and Play oplossing met het hoogste comfort voor de klant.

 

Vloerverwarming en vloerkoeling

Het Laagtemperatuur Afgiftesysteem (LTV) in de vorm van vloerverwarming bestaat uit een Rehau Rauthem Speedleiding en wordt gemonteerd op de Rehau klittenbandplaat met isolatie.

De PCM-panelen met klittenband worden bevestigd en gemonteerd met montagebeugels voor een stevige verankering.

 

WTW

De WTW (Warmte Terug Win) unit zorgt voor een vergrote (nachtelijk) ventilatie, wat zorgt voor het natuurlijke koelen (‘stollen’) van het PCM.
Er is een 330 m3 en 450 m3 versie.

 

Andhydriet gietdekvloer

De Gyvlon®Thermio®+ Gietdekvloer is uw garantie voor de meest efficiënte vloerverwarming en vloerkoeling. Dit is de enige dekvloer met gegarandeerde thermische prestaties.

Thermio®+ technologie gecombineerd met vloerverwarming- of vloerkoeling systeem

Garandeert een perfecte inkapseling en emissieoppervlakte die voorziet in:

+ Prestaties: tot 30% toename van de thermische emissie coëfficiënt
+ Comfort: tot 80% thermische diffusie voor veel snellere stijging binnentemperatuur en comfort
+ Besparing: tot 8% besparing op verwarmingskosten
Hierop kan ieder gewenste afwerking laag worden aangebracht (bijv.  plavuizen, linoleum, vloerbedekking).

 

Projectmatig levering en oplevering

In samenwerking met ervaren en betrouwbare contractpartners van vloerverwarming, gietvloer, warmtepomp(boilers) en WTW  kan met 1 aanspreekpunt totaalprojecten worden opgeleverd zo gewenst i.c.m. onderhoudsovereenkomst voor de gebruikers

Neem nu contact op